Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Καλύτεροι άνθρωποι... Μπορούμε;


Σας έχει συμβεί να πείτε κάτι και κάποια στιγμή αργότερα να καταλάβεται πως αυτό που είπατε ήταν λάθος ή πως μπορεί να πληγώσατε κάποιον ; Έχετε νοιώσει ποτέ πως φέρεστε με έναν τρόπο που δεν μπορείτε να ελέγξετε ή πολύ απλά φέρεστε λάθος;
Όλοι έχουμε πληγώσει ανθρώπους, όλοι έχουμε θυμώσει χωρίς να χρειάζεται. Όλοι σε ορισμένες καταστάσεις φερόμαστε λάθος. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι πως αυτές τις συμπεριφορές μπορούμε να τις αλλάξουμε. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Έχουμε την τάση να ταυτίζουμε ορισμένες συμπεριφορές με αυτό που είμαστε. Κάποιος θα πει εγώ τέτοιος ανθρωπος είμαι, θυμώνω ή ζηλεύω ή φοβάμαι. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είμαστε αυτές οι συμπεριφορές, δεν είμαστε αυτά τα ελαττώματα. Δεν είναι μόνιμα στοιχεία μας και μπορούν να αλλάξουν αν εμείς το θελήσουμε. Δεν είναι εύκολο αλλά τίποτα που να αξίζει δεν γίνεται σε μια μέρα. Θέλει κόπο, προσπάθεια, επιμονή αλλά έχει ανταμοιβές την ηρεμία, την γαλήνη και στο κάτω κάτω τον έλεγχο της ζωής μας.
Χρειάζεται να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να γνωρίσουμε ποιοί είμαστε, γιατί αντιδρούμε όπως αντιδρούμε, τι μας ενοχλεί, γιατί; Δεν αρκεί μια επιφανειακή ματιά, με το νου μας, ο νούς θα μας πεί οτι έχουμε δίκιο, οτι έτσι πρέπει να φερόμαστε, ή ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αλλά πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας και να είμαστε ειλικρινής με τον ευατό μας. Να δούμε τι υπάρχει πραγματικά μέσα μας. Θα χρειαστεί να ηρεμήσουμε, να αδειάσουμε το κεφάλι μας από ιδέες και σκέψεις. Είναι μια περιπέτεια, θα χρειαστεί να γυρίσουμε στο παρελθόν να συνδέσουμε συμπεριφορές , να βρούμε από που ξεκίνησαν. Να δούμε τη ζωή μας ως τώρα. Να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα από την καρδιά μας. Να ξετυλίξουμε το νήμα της δικής μας ύπαρξης. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι έτσι ανακαλύπτουμε πράγματα που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε νωρίτερα.
Τα όπλα για αυτό το ταξίδι μας τα δίνει η Γνωστική διδασκαλία. Μας μαθαίνει κάποιους τρόπους να κοιτάξουμε πιο βαθιά μέσα μας. Η Γνώση δεν μας λέει τι να αλλάξουμε, πως να είμαστε. Δεν μας θέτει κανόνες. Πολύ απλά μας δίνει τις μεθόδους να μάθουμε τους εαυτούς μας , να δούμε μόνοι μας που κάναμε λάθος, τι δεν μας αρέσει στον χαρακτήρα που έχουμε και να το αλλάξουμε, μια και καλή.


Την κοινωνία μπορεί να μην μπορούμε να την αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επηρεάσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας και να θέλουν και αυτοί να φέρονται καλύτερα.
Στο τέλος της ημέρας όλα εξαρτώνται από εμάς.

Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

click here for a hit counter
free html hit counter code
GreekBloggers.com